CD's

Alles over de CD

Een compact disc, ook wel een CD genoemd, is een opslagschijf voor onder andere muziek. De CD is uitgevonden door Philips en Sony die hiervoor samen hebben gewerkt. De uitvinding van de CD is gedaan omdat men opzoek was naar een soortgelijk iets als een plaat, maar dan met een betere geluidskwaliteit.

 

Kenmerken

CD's zijn ronde schijfjes die een diameter hebben van 12 centimeter. Het materiaal waarvan de CD's worden gemaakt is kunstof en dan specifiek polycarbonaat. In principe werkt een CD hetzelfde als een plaat. Een glassmaster zorgt ervoor dat er puntjes in het polycarbonaat wordt geperst. Om dit patroon te beschermen komt er nog een laag aluminium overheen. Dit zorgt voor de bekende glanzende laag aan de onderkant.  
Door de puntjes die in de schijf zijn gedrukt, kan de cd-speler met behulp van een lazer alles lezen. Het lezen gebeurt altijd van binnen naar buiten.  De lazer kan onderscheid maken tussen lichte en donkere puntjes. Door deze signalen kan de originele muziek teruggebracht worden en gelijk worden afgespeeld.

 

Tweedehands CD's 

Er zijn veel tweedehands CD's op de markt. Echte verzamelaars vinden het vaak interessant om tussen deze CD's te kijken of er nog interessante exemplaren tussen zitten. Het komt namelijk regelmatig voor dat er CD's gevonden worden die bijna niet meer verkrijgbaar zijn of helemaal niet meer worden gemaakt. Daarnaast zijn tweedehands CD's een goede manier om goedkoper naar muziek te luisteren. Wel is het altijd belangrijk om te kijken of de CD's niet beschadigd zijn. Wanneer er namelijk krassen op zitten, kan het zo zijn dat de muziek niet goed meer wordt afgespeeld. Of in het ergste geval wordt er helemaal geen muziek meer afgespeeld.

 

Klik hier voor een webshop met goedkope tweedehands CD's 

DVD's en CD's voor 1 euro

Terug naar overzicht