Verschillende manieren om muziek te kopen

Het kopen van muziek kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Door de opkomende industrie van online muziek, worden er steeds minder fysieke platen of CD's gekocht. Toch zijn er altijd nog liefhebbers van de fysieke muziek omdat dit een hele andere beleving met zich meebrengt. 

 

Online muziek

Vele streamingsdiensten zijn nu in opkomst. De meest bekende hiervan zijn misschien wel Spotify, Deezer en Apple Music. Door deze online streamingdiensten is het niet meer nodig om fysieke CD's of platen te kopen. Alles is gewoon digitaal op één platform beschikbaar. Vaak wordt hier wel een vergoeding voor gevraagd. Deze vergoeding ligt bij de meeste streamingdiensten rond de €10. Er zijn echter ook streamingdiensten die je gratis kunt gebruiken. Hier zitten meestal wel beperkingen aan verbonden.  

 

CD's 

De afkorting CD staat voor Compact Disc. In het eerste geval is de CD gebruikt als vervanging van de platen. Het voordeel dat CD's namelijk met zich meebrengen is dat de geluidskwaliteit een stuk beter is wanneer deze vergeleken wordt met platen. 

De verkoop van CD's is de laatste jaren minder geworden door de online streamingdiensten. Maar er zijn altijd nog genoeg mensen die meer waarde verbinden aan CD's dan aan de online muziek. Er zijn dan ook veel CD verzamelaars.

 

Platen 

Een plaat is een oude manier om muziek te beluisteren. Door de spiraalvormige groeven in de plaat worden trillingen veroorzaakt. Met behulp van een platenspeler, worden deze trillingen omgezet in geluid. Na de opkomst van de CD verloor de plaat zijn populariteit. Maar de laatste jaren heeft de plaat weer een comeback gemaakt. Dit komt omdat bands steeds vaker een plaat laten produceren van een album. Door deze toenemende vraag naar platen, is er ook een toenemende vraag naar platenspelers ontstaan. Verschillende winkels hebben daarom de laatste tijd veel vaker platenspelers in hun assortiment opgenomen.