Spotify

Streamingdienst Spotify

Spotify is misschien wel een van de bekendste online muziek streamingdiensten. Hetgeen wat Spotify zo gemakkelijk maakt is dat het op veel verschillende apparaten te beluisteren is en dat er miljoenen nummers beschikbaar zijn. 

 

Geschiedenis

Spotify is in 2006 opgericht in Zweden. Sinds mei 2010 is Spotify ook beschikbaar in Nederland. De oprichters vonden dat er te veel muziek van vroeger vergeten was. Zij wilde deze muziek weer tot leven brengen door middel van een online streamingdienst. Mensen moesten weer gaan genieten van de vergeten nummers. Inmiddels is het bedrijf hard gegroeid en heeft het rond de 350 werknemers. 

 

Soort abonnement

Spotify biedt drie soorten abonnementen aan, één gratis abonnement en twee betaalde abonnementen. 

Het eerste betaalde abonnement heet Spotify Premium. Hiermee is muziek te luisteren van de hoogst aangeboden kwaliteit en worden er geen reclames afgespeeld tussen de nummers door. Daarnaast kan je met een Premium abonnement muziek downloaden en deze later offline beluisteren. Hiermee wordt hoog dataverbruik voorkomen. De maandelijkse kosten voor een Premium abonnement zijn €9,99. 

Het tweede betaalde abonnement is Spotify Family. Met dit abonnement is het mogelijk om met 6 personen tegelijk naar muziek te luisteren op verschillende apparaten. Verder biedt Spotify Family dezelfde functionaliteiten als Spotify Premium. De abonnementskosten zijn €14,99 per maand en alleen de hoofdgebruiker betaalt dit bedag. 

Als laatste is er nog het gratis abonnement. Deze heet Spotify Free en neemt enkele beperkingen met zich mee wanneer het wordt vergeleken met de betaalde abonnementen. Er wordt namelijk reclame tussen de nummers afgespeeld. Daarnaast is het via de mobiele app alleen mogelijk om in shuffle modus muziek te beluisteren waarbij er geen liedjes kunnen worden overgeslagen. Ook is het downloaden van muziek niet mogelijk en wordt de muziek in de standaard kwaliteit gestreamd. Niet de HD kwaliteit die Spotify Premium en Spotify Family wel bieden. 

 

Geschikt voor welke apparaten?

Spotify is beschikbaar op meerdere devices. Zo kan Spotify worden afgespeeld op je mobiel, tablet of computer. Maar recent is Spotify ook af te spelen op een playstation en op verschillende smart-tv's. Daarnaast is het mogelijk geworden om gewoon via de site van Spotify muziek te beluisteren. 

Terug naar overzicht