Waarom blijven liedjes hangen?

Welke liedjes blijven het meest in je hoofd hangen? 

Er is recentelijk onderzoek gedaan door Duitse en Britse onderzoekers naar de reden dat liedjes in je hoofd blijven hangen. Hebben deze liedjes overeenkomsten of is het volledig random? 

Wat blijkt, alle liedjes die vaak blijven hangen hebben ongeveer dezelfde eigenschappen. Ze hebben allemaal een hoog tempo en er zit een patroon in de melodie. De besbetreffende liedjes heten oorwurmen. Deze benaming hebben ze gekregen omdat de liedjes in je hoofd opduiken en hier ook blijven hangen. 

Vaak wordt er gedacht dat mensen dingen juist beter onthouden wanneer ze raar of onbekend voor ons zijn. Dit is in principe ook waar, alleen met muziek blijkt het anders te zijn. Hoe opvallender de muziek, hoe sneller mensen het liedje weer vergeten. Herkenbaarheid is dus erg belangrijk om een grote hit te scoren. 

Er is echter één uitzondering. Wanneer er geen patroon te ontdekken is, worden de opvallende dingen wel onthouden. Zo zijn er bijvoorbeeld gitaarsolo's die juist goed in het geheugen blijven hangen. 

Tijdens het onderzoek is er gevraagd aan 3.000 respondenten, welk liedje zij het meest vinden blijven hangen. De vijf meest genoemde liedjes zijn: 

  1. Bad Romance – Lady Gaga
  2. Can't Get You Out Of My Head – Kylie Minogue
  3. Don't Stop Belivin' – Journey 
  4. Somebody That I Used To know – Gotye & Kimbra
  5. Moves Like Jagger – Maroon 5 & Christina Aguilera

Deze liedjes zijn naderhand vergeleken met andere nummers die net zo veel succes hadden gehad, maar niet de beleving creëerde dat ze in je hoofd blijven hangen. 

 

Resultaten

Het resultaat is dat voornamelijk het tempo van een liedje een grote invloed heeft op of het liedje blijft hangen of niet. Daarnaast werden liedjes die op de radio zijn geweest, vaker genoemd. Ook dit heeft dus een groot effect op of een liedje blijft hangen of niet. Maar dit geld niet voor alle liedjes, er zijn natuurlijk ook uitzonderingen op de regel. Een van die uitzonderingen is Bohemian Rapsody van Queen, een klassieker die geen vaste melodie heeft maar toch vaak is benoemd tijdens het onderzoek. 

De laatste ontdekking die is gedaan over oorwurmen is welke invloed een melodie heeft. Klassieke melodieën die omhoog en omlaag gaan, zoals ook in veel kinderliedjes te horen is, worden door het brein als herkenbaar ervaren en worden daarom ook beter onthouden. Er wordt door de onderzoekers dan ook gedacht dat het brein van nature dit soort patronen beter opslaat. 

 

Tips om van een oorwurm af te komen

De meeste mensen hebben minstens een keer in de week een liedje in hun hoofd. Dit wordt vaak als vervelend ervaren en dit kan je er het beste tegen doen. Als eerste kan je een ander liedje opzetten. De tweede optie is om het vuur met vuur te bestrijden. Zet het liedje dat je in je hoofd hebt op en luister hem helemaal af. 

Terug naar overzicht